Over Lisa Wiersma
Lisa Wiersma begon op de kunstacademie, maar studeerde af in de kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt nu met veel plezier als schilder en kunsthistorica. De liefde voor verschillende (historische) vervaardigingstechnieken van sculptuur, tekeningen, prenten en schilderijen kan ze in beide vakgebieden goed gebruiken.
Schilderijen, prenten en tekeningen
Lisa’s schilderijen, prenten en tekeningen laten flora en fauna, en momenten uit oude mythes en verhalen zien. Mensen vertellen elkaar eeuwenlang legenden door waarin menselijk kunnen en zwakheden het reilen en zeilen van samenlevingen verklaren. In de kunstgeschiedenis zijn de hoofdrolspelers uit deze verhalen meestal vastgelegd op hun meest heroïsche, krachtigste, verleidelijkste of fraaiste momenten. Maar ook korte momenten van twijfel, gebrek aan standvastigheid en landerigheid zijn mooi om te zien.
Niet alle kunst heeft een verhaal nodig: soms mag iets ook gewoon mooi zijn, of het verwonderenswaardige in de wereld laten zien. Voor tekeningen van bloemen, dieren, stillevens en landschappen staat de directe omgeving model: die zo goed mogelijk weer te geven en aangenaam maken om naar te kijken zijn een doel op zich.
Onderzoek
Hoe iets zo goed mogelijk te schilderen is ook het onderwerp van Lisa’s proefschrift over materiaalweergave in vroegmoderne schilderkunst. Het promotietraject maakt onderdeel uit van het project Recipes and Realities, An analysis of texture rendering in still-life painting and the pictorial procedures of Willem Beurs (Universiteit Utrecht en TU Delft).
Lisa Wiersma geeft les aan de Universiteit van Amsterdam bij de opleidingen Kunstgeschiedenis en Technische kunstgeschiedenis.